Уряд Росії визнав, що економіка країни таки страждає від санкцій

Секторальні санкції, введені західними країнами вже відчуваються і будуть позначатися на російській економіці

Про це заявив заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак, повідомляє "Деловая столица".

"Секторальні санкції, введені західними країнами щодо доступу до довгострокового позикового капіталу для російських банків і компаній, починають відчуватися і будуть позначатися на російській економіці",- зазначив він.

Ще місяць тому (до введення секторальних санкцій) Сторчак зазначав, що прямого впливу на економіку РФ точкове обмеження не надає.

"Зараз непрямий вплив переходить в пряме", - констатував він. 

За словами Сторчака, "перший дзвінок" пролунав, коли обмеження ввели Visa і MasterCard. Надалі з'явилися питання, пов'язані з побоюванням російських експортерів за цілістність валютної виручки.

"Далі у нас природним чином виникають питання збереження грошових переказів, пов'язані з обслуговуванням тих кредитів, які ми надали іноземним позичальникам", - продовжив заступник міністра. 

Він пояснив, що всі платежі проходять по міжнародних каналах міжбанківського співробітництва та наявність санкційних списків викликає певну стурбованість у інститутів фінансових, які щільно працюють з Росією. 
Сторчак підкреслив, що проблем з збереженням коштів поки немає, проте деякі західні партнери звернулися до РФ за роз'ясненням про можливість використання старих каналів для повернення грошей.