Ярема звернувся з листом до Генпрокурора РФ

Генпрокурор України Віталій Ярема звернувся до Генпрокурора Росії Юрія Чайки з офіційним листом щодо необхідності вжиття заходів для припинення участі російських громадян у збройному конфлікті на території України

Текст листа оприлюднено на сайті українського відомства, передає Еспресо.TV.

"У розпорядженні Генеральної прокуратури України є офіційна інформація щодо значної кількості громадян Російської Федерації, які діють на стороні самопроголошених "ДНР" та "ЛНР", а також активно застосовують зброю проти Збройних Сил України та мирних громадян", - йдеться у листі Яреми.

Він пише, що зазначені дані підтверджуються матеріалами кримінальних проваджень, судовими вироками, а також звітами міжнародних спостерігачів, про які детально зазначено в тексті зверення.

Також Ярема наголошує, що інформацію про численні факти участі громадян Росії у збройному конфлікті на території України підтверджують безпосередньо представники сепаратистів. "Зокрема, 16 серпня 2014 року Олександр Захарченко, який називає себе головою ради міністрів "Донецької народної республіки", заявив про наявність "1200 осіб особового складу, які проходили протягом 4 місяців підготовку на території Російської Федерації", - додає Генпрокурор.

"Така участь громадян Росії у збройному конфлікті та воєнних діях на території України є найманством, тобто діями, що кваліфікуються як злочин згідно норм міжнародного права та ст. 359 КК Російської Федерації, санкція якої передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років.

Кримінально караними відповідно до ст. 2 Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму 1999 року та ст. 205-1 КК Росії є також дії із фінансування та іншого сприяння тероризму, поширені серед російських юридичних осіб, громадських об’єднань та громадян", - йдеться у листі.

Відтак, у листі перераховуються джерела фінансування терористів у Росії, серед яких рахунки у "Сбєрбанку Росії", фізичні особи - громадяни РФ, засновник інвестиційного фонду "Маршал Кепитал" та співвласник ВАТ "Ростелеком" тощо.

"В той же час будь-яка офіційна інформація щодо припинення російськими правоохоронними органами вказаної діяльності громадян Російської Федерації та притягнення їх до кримінальної відповідальності відсутня", - зазначається у листі Генпрокурора України.

"На підставі ст. 21 Європейської конвенції про взаємну правову допомогу у кримінальних справах 1959 року прошу розглянути цю інформацію в якості повідомлення про злочини, що вчиняються вказаними та іншими громадянами Російської Федерації на території України", - звернувся Ярема до Чайки.

Про результати та вжиті заходи Ярема просить інформувати Генеральну прокуратуру України.

"Розраховую на Вашу об’єктивну правову оцінку дій тих громадян Російської Федерації, що несуть загрозу миру та стабільності не лише в Україні, але й у себе на Батьківщині", - підсумував Генпрокурор.