На міжнародному кінофестивалі у Румунії покажуть програму українських фільмів "Фокус на Україні"

Фільм "Брати. Остання сповідь" номіновано на головний приз фестивалю

Про це пише Газета.ua, передає Еспресо.TV

На 10-му Румунському міжнародному кінофестивалі, з ініціативи компанії Пронто Фільм, буде продемонстровано програму "Фокус на Україні". Для участі в ній румунські кіноексперти відібрали фільми "Зелена кофта" (2013, реж. Володимир Тихий), "Хайтарма" (2012, реж. Ахтем Сеїтаблаєв, перший кримсько-татарський фільм), "Гамер" (2012, реж. Олег Сенцов) та "Істальгія" (2012, реж. Дар'я Онищенко, перший український фільм у ко-продукції з Європою).

Також у конкурсній програмі буде представлено фільм Вікторії Трофіменко "Брати. Остання сповідь", який нещодавно отримав дві нагороди Москвоського кінофестивалю та був показаний на фестивалях у Індії, Пекіні, Шанхаї, Єревані та ін.

Румунський МКФ відбудеться з 21 по 31 серпня у Вама Веке — рибацькому селищі на кордоні з Болгарією, що в комуністичні часи зажило слави "румунського Вудстоку" та "оази для дисидентів". Повторні покази пройдуть в листопаді у Бухаресті.

У рамках фестивалю відбудуться зустрічі румунських глядачів з українськими кіномитцями: режисеркою Вікторією Трофіменко ("Брати. Остання сповідь"), продюсерами Анною Паленчук ("Істальгія") та Ольгою Журженко ("Гамер", "Трубач"), оператором Сергієм Стефаном ("Майдан", "Зелена кофта").

Генеральний продюсер Пронто Фільм Максим Асадчий ("Поводир", "Брати. Остання сповідь", "Мамай"):

"Чимало світових фестивалів (Коттбус, Торунь…) готують програми українського кіно на осінь, але румуни зреагували першими.

У рамках фестивалю організовано збір коштів на допомогу українському режисеру Олегу Сенцову, ув'язненому в Росії за звинуваченням у підготовці терористичних актів.