Росія збільшує військову присутність в Арктиці

Екіпаж військового судна "Маршал Геловані" висадився на острові Врангеля неподалік від американського штату Аляска

Поки весь світ шукає вихід з кризи в Україні, Росія несподівано ставить світову спільноту перед доконаним фактом за тисячі кілометрів від України, пише "Ділова столиця" з посиланням на Die Welt.

Як стало відомо із заяви ВМФ Росії, російський Тихоокеанський флот заснував перший пункт базування в Арктиці неподалік від американського штату Аляска. Екіпаж військового судна "Маршал Геловані" висадився на острові Врангеля і підняв на ньому російський прапор. 

"Збільшуючи військову присутність в арктичному регіоні, Росія хоче підкріпити свої домагання на такі передбачувані корисні копалини, як дорогоцінні метали, нафту і газ", - йдеться в статті. Всього ж в Арктиці, згідно з даними американського Геологічного товариства, може перебувати до 26% світових запасів природного газу. 

Як відзначає видання, на сьогоднішній день врегульовані питання приналежності морських родовищ, розташованих в 200-мильних економічних зонах різних держав. Ті ж родовища, які в подібні зони не увійшли, є предметом запеклих суперечок. З наукової точки зору держава має право збільшити свою економічну зону, якщо зможе довести, що морське дно за межами економічної зони є продовженням її континентального шельфу. У 2007 році російський депутат Артур Чилінгаров скоїв скандальну експедицію на Північний полюс якраз для того, щоб підкріпити домагання Росії.

"Острів Врангеля", відкритий російським полярником Фердинандом Врангелем, також був предметом спору понад сто років тому. Вперше російський прапор було піднято на ньому в 1911 році, проте довгий час на острів претендували США і Канада. Молоде радянська держава вживало спроби врегулювати конфлікт дипломатичним шляхом, проте вони не принесли результату. У підсумку в серпня 1924 року офіцер Борис Давидов, який прибув на кораблі "Червоний Жовтень" та висадив на острів з експедицією, підняв там радянський прапор, після чого американським поселенцям довелося ретируватися ", - йдеться в статті.