Санкції ЄС не заважають німецькому бізнесу Курченка процвітати, - ЗМІ

Пропри санкції Євросоюзу бізнес Сергія Курченка, наближеного до клану екс-президента Януковича, у Німеччині продовжує процвітати

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Зокрема, продовжує працювати куплена торік групою "СЄПЕК" (відома також за російськомовною абревіатурою ВЕТЭК - ред.) мережа газових автозаправок Sparschweingas. Відкриваються нові заправки, фірма навіть запустила оновлений сайт.

"У нас все гаразд", - повідомив у телефонній розмові з журналістом видання представник фірми.

Розслідування кримінальної справи за підозрою у відмиванні коштів німецькою прокуратурою, вочевидь, ніяк не відбивається на діяльності компанії, яку Сергій Кученко придбав у той самий час, коли, за інформацією українських правоохоронців, під крилом клану Януковича процвітав його сумнівний бізнес в Україні.

Як повідомили у прокуратурі міста Гера, слідством досі не встановлено зв’язку між Курченком та компанією Sparschweingas.

"Скеровуються запити про надання правової допомоги до Швейцарії та Австрії. Готується запит до правоохоронних органів України", - йдеться у відповіді прокуратури.

За інформацією міністерства економіки Німеччини, активів оточення Януковича на території Німеччини досі ідентифіковано не було. За звичною для себе схемою, "младоолігарх" оформив свої активи у Німеччині на підставних осіб та "компанії-прокладки", які перебувають в управлінні одного міжнародного трасту.

Попри те, що торік у "СЄПЕК" в офіційній відповіді на запит визнали купівлю мережі Sparschweingas, німецькі і українські слідчі досі не можуть звести "кінці з кінцями".

Розв'язати "схеми" відмивання коштів дуже важко через недосконале законодавство - не лише у Німеччині, але будь-де у країнах ЄС, зазначив аналітик антикорупційної організації експерт Transparency International Каспар фон Гауеншильд.

"Існуючі витяги з торгівельних реєстрів, які мають розкривати інформацію про власників, часто містять лише дані підставних осіб і фірм, подекуди дані застарілі. Навіть банки, які здійснюють транзакції, не мають інформації про клієнта, якщо він сховався за міноритарною часткою в компанії. Отже, достатньої прозорості немає", - сказав Гауеншильд.