Донбас відмовився від старих політиків і визначається з вибором, - "СОЦИС"

Якби вибори до Верховної Ради відбулися в найближчу неділю, 5% бар'єр подолали б тільки три політичні сили. При цьому жителі Донбасу зовсім не визначилися з вибором і придивляються до Порошенка, Тігіпка і Королевської

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Центром соціальних і маркетингових досліджень SOCIS, передає Еспресо.TV .

Згідно з даними дослідження, 20,8% голосів респондентів було віддано за «Солідарність» (Петра Порошенко), 12,3% - Радикальну партію Олега Ляшка (Олег Ляшко) і 8,3% - Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» (Юлія  Тимошенко).

Шанс на подолання бар'єру також мають «Громадянська позиція» (Анатолій Гриценко) - 4,7% і УДАР (Віталій Кличко) - 4,6%.

При цьому сума всіх голосів за всі «прохідні» партії - всього 50,7%, це означає, що половина українців ще не визначилася, кого підтримати.

Найбільша невизначеність спостерігається у жителів Донбасу. 40% опитаних в Донецькій області поки не готові взяти участь у виборах, а понад 30% не знають за кого голосувати.

«Найбільше жителі регіону не довіряють ВО« Свобода»- 24,8%, ВО« Батьківщина »- 21,1%, Партії Регіонів - 8,8%, КПУ - 8% і не проголосують за них ні за яких обставин", - йдеться в дослідженні "СОЦИСу".

На сьогоднішній день лідерами довіри на Донбасі є Петро Порошенко. Згідно з рейтингом довіри, йому довіряють 20% жителів Донецької області, Сергію Тігіпку (18,8%), Петру Симоненко (16,3%), Наталії Королевської (13,1%) і Віталію Кличко (13,1%).

Ці політики, за винятком Симоненка, вважаються на Донбасі найбільш перспективними. Так, лідируючі позиції з мінімальним відривом займають Сергій Тігіпко (41,5%), Петро Порошенко (39,3%) і Наталія Королевська (38,2%).

Відносно АТО, жителі Донецької області вважають (78%), що необхідно проводити переговори зі сторонами конфлікту і вирішувати його мирно.

А за військове вирішення конфлікту - виступають 15,1% в Донецькій області.

Найбільш актуальною проблемою на сьогоднішній день 73% опитаних назвали питання відновлення миру в країні. Понад 65% респондентів висловили потребу в соціальному захисті.

Дослідження проводилось протягом 19-30 липня в усіх регіонах України (без урахування населення АР Крим та Луганській області). Вибірка склала 2084 респондентів.