НАСА готується відмовитися від російських "Союзів"

Найближчим часом Американське космічне агентство може оголосити про укладення нового контракту з однією з американських фірм на будівництво космічного корабля для доставки астронавтів на борт Міжнародної космічної станції

Про це повідомляє ВВС з посиланням на Washington Post.

Протягом останніх декількох років агентство відправляє астронавтів на МКС за допомогою російських кораблів "Союз".

Як підкреслює видання, це дорого обходиться, до того ж зараз на цей проект накладаються складнощі у взаєминах Москви і Вашингтона через Україну.

"Замість того, щоб платити по 70 млн. доларів за місце в" Союзі ", даний контракт дозволить США вперше за роки відправляти астронавтів у космос з американською території", - пише Washington Post.

За даними видання, основних претендентів на укладення контракту троє: компанії SpaceX і Sierra Nevada, а також концерн Boeing.

Раніше, в травні, каліфорнійська компанія Space-X представила космічний корабель багаторазового використання Dragon V-2.

Як повідомлялося, апарат зможе доставляти людей на МКС і повертати їх практично в будь-яке місце на Землі, в тому числі і туди, де немає злітно-посадкової смуги.

Dragon V-2 оснащений бічними двигунами і "посадочними ногами". Це модифікована версія більш ранніх кораблів, які вже використовуються для космічної транспортування вантажів. В апараті можуть розміститися до семи астронавтів.