У Нацбанку кажуть, що не обвалять гривню грошима для "Нафтогазу"

Нацбанк не буде виводити на внутрішній ринок монетизовані облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) НАК "Нафтогаз України" на 42 млрд грн

Про це повідомили в прес-службі Національного банку України (НБУ), передає Інетрфакс-Україна

"Побоювання, що кошти "Нафтогазу України" від монетизації ОВДП будуть тиснути на внутрішній ринок, зокрема, валютний, абсолютно безпідставні", – наголосили в прес-службі Нацбанку. 

В НБУ нагадали, що ці кошти виділені "Нафтогазу України" для розрахунків за газ, і такі операції узгоджені в рамках програми stand-by з Міжнародним валютним фондом (МВФ). 

"Необхідна сума вже зарезервована на спецрахунку в НБУ і на ринок вона ні в якому разі не потрапить", – зазначили в НБУ. 

Нагадаємо, після дозволу Верховної Ради підвищити верхню планку капіталізації "Нафтогазу України" на 63,27 млрд грн – до 96,61 млрд грн, Кабмін 4 серпня доручив Мінфіну здійснити випуск ОВДП строком обігу до 10 років і ставкою до 14,3% річних на зазначену суму для докапіталізації НАКу. 

"Нафтогазу України" доручено використовувати кошти від реалізації облігацій для купівлі і резервування $3,1 млрд на рахунку компанії, відкритому в НБУ, кошти з якого будуть використовуватися за рішенням Кабміну. 

Згідно з даними Нацбанку, "Нафтогаз України" отримав ОВДП від уряду 13 серпня на суму близько 42 млрд грн, 19-21 серпня цінні папери були монетизовані Нацбанком.