Україна планує повністю відмовитися від російських ліків, замінивши їх власними

Україна може повністю відмовитися від імпорту медичних препаратів із Російської Федерації, замінивши їх медикаментами власного виробництва та виробництва третіх країн

Про це на прес-конференції повідомив журналістам президент Всеукраїнської ради із захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк, передає Еспресо.TV, з посиланням на  УНІАН.

"Ми звикли купувати певні препарати в Росії. Але за нашим попереднім аналізом, 100% усіх російських препаратів можна замінити", - сказав Сердюк.

За його словами, є всього 20-30 медпрепаратів російського виробництва, аналогів яких немає, але це "препарати-пустушки", або ж придумані просто так".

Як приклад Сердюк навів один із медикаментів, що випускаються в РФ, від використання якого більшість країн світу відмовилися ще в 30-х роках минулого століття.

"Два або три тижні тому всі бігали з протигангренозною сироваткою, яка випускається лише в Росії. Ми подумали, що якщо вона така потрібна, то, напевно, вона є й в інших країнах, оскільки гангрена є де завгодно. Ми дали запит нашим європейським колегам - знайдіть цю сироватку. І вони знайшли. У музеї Пастера! Чому? Тому що з 1939 року вона не використовується ніде, окрім Росії", - повідомив він.

Всього, за оцінками експерта, в 2013 році Україна імпортувала з РФ медичних препаратів на суму 1 млрд гривень.