Уряд направив до ВР законопроект щодо переліку об'єктів, які не підлягають приватизації

Кабінет міністрів направив до Верховної Ради України законопроект щодо переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації

Документ зареєстровано у ВР за номером 4541а, повідомляє Еспресо.TV, з посиланням на "Урядовий портал". 

Законопроект спрямовано на створення умов для оптимізації структури державного сектору економіки та посилення контролю держави за збереженням і використанням майна.

Чинна редакція Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" від 7 липня 1999 року містить 1478 об'єктів, що не підлягали приватизації. Законопроектом передбачено зменшити їхню кількість майже на дві третини - заборонити приватизацію тільки 543 об'єктів.

У разі прийняття Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" буде знято заборону на приватизацію підприємств лікеро-горілчаної, спиртової, енергетичної та вугільної галузей, підприємств машинобудування, авіаційної промисловості.

Водночас передбачено дієвий механізм посилення контролю держави за збереженням і використанням майна підприємств, що мають загальнодержавне значення та не підлягають приватизації. Законопроектом пропонується затвердити перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації (250 об’єктів), та перелік акціонерних товариств, державні пакети акцій яких не підлягають приватизації (19 об’єктів).

Окрім цього, передбачається новий підхід до залучення інвесторів у стратегічні підприємства. Зокрема, пропонується затвердити перелік об’єктів права державної власності, державні контрольні пакети акцій яких у розмірі 60 % не підлягають приватизації, а решта приватизується за рішенням Кабінету Міністрів України та РНБОУ.

Також законопроектом встановлюється заборона на приватизацію об’єктів права державної власності, розташованих на окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, до якого включається 271 об’єкт.