Міненерго Росії хоче продавати свою нафту за рублі

До 8 вересня Міненерго Росії має представити свої пропозиції по переходу на рубль в розрахунках за експортні поставки нафти і газу

Про це з посиланням на власні джерела пише "Коммерсантъ".

Але це питання ще наприкінці липня підняв глава "Роснефти" Ігор Сечин (є відповідальним секретарем комісії з ПЕК) в листі Володимиру Путіну. Сечин відзначає, що зараз фінансові санкції обмежують можливості "Роснефти", а в разі їх розширення може виникнути "неможливість проведення будь-яких доларових розрахунків з контрагентами".

Але швидкий перехід на рублі неможливий - "валюта розрахунків за контрактами вже зафіксована, контрагенти навряд чи погодяться на зміни". У 2013 році "Роснефть" домовилася з Китаєм про експорт 360 млн тонн нафти, має контракти з трейдерами Glencore і Vitol, а також з Marubeni і Sodeco. У 2013 році Росія отримала від експорту нафти і газу $ 194 млрд і $ 28 млрд відповідно. Ігор Сєчін також відзначає, що перехід на оплату в рублях спричинить істотні витрати. 

"На думку експертів, дисконт до діючих контрактними цінами складе 11-15%, що призведе до порівнянним втрат бюджету", - попереджає топ-менеджер. Крім того, багато угод залежать від валютних кредитів, і перехід на рублі буде чреватий втратами. Пан Сєчін також побоюється, що додатковий попит на рублі і зміцнення його курсу приведуть до зниження виручки. 

Втім, переходу на рублі в розрахунках заважають не тільки контракти. Ігор Сечин відзначає, що частка Росії в світовому ВВП та експорті невелика - 3,2% і 2,6% відповідно, а перетворити рубль в конвертовану валюту можна лише "при масштабної і конкурентоздатної економіки з високою інвестиційною активністю".