Псевдовлада Криму хоче забрати у Клюєва сонячні електростанції

Майно австрійської Activ Solar, що володіє близько 400 МВт сонячних електростанцій в Криму, може перейти до російських банків за борги в $300 млн

Учора в.о. президента Криму Сергій Аксьонов заявив, що Activ Solar заборгував близько $ 300 млн російським банкам - Сбербанку, ВТБ і ЗЕБу. За його словами, якщо для СЕС не буде введено підвищений "зелений тариф", Activ Solar не зможе віддати кредити, пише газета "Коммерсантъ".

"Можливо, буде процедура банкрутства, стягнення коштів, і в результаті цього процесу майно Activ Solar перейде кредиторам", - повідомив Аксьонов. 

У Криму Activ Solar побудувала і експлуатує 407 МВт СЕС (з них 227,3 МВт підключені до мереж), у неї також є близько 250 МВт на Україні. Раніше їх робота забезпечувалася за рахунок підвищених платежів енергоринку України - "зеленого тарифу". Він був введений в Україні в 2009 році, для СЕС він становив € 0,446 за кВт ч, що вже тоді було в 8,64 рази більше роздрібної ціни для українських споживачів (€ 0,054 за кВт ч) і на порядок більше, ніж поточна ціна на російському оптовому енергоринку (близько 1,5 руб. за кВт ч). 

Аксьонов не уточнив, чи йде мова про борги Activ Solar в цілому або тільки по кримським СЕС: високий "зелений тариф" в Україні також не вперше намагаються різко скоротити. У червні уряд країни рекомендував знизити один з коефіцієнтів у формулі, що призводить до зниження кінцевого тарифу для СЕС в 1,78 рази, до € 0,26 за кВт ч. 

Після анексії Криму Росією платежі з українського енергоринку припинилися, і СЕС зупинилися. Як повідомило виданню джерело в уряді Криму, для поновлюваних джерел енергії (ВДЕ) затверджено тариф 3,3 руб. за кВт ч. Крим не має наміру вводити "зелений тариф", підтвердив вчора Аксьонов. 

Нагадаємо, компанію Activ Solar через офшорні фірми належить Сергію та Андрію Клюєвим. Останній до втечі Януковича займав посаду секретаря РНБО, а в кривавий період (січень-лютий) Євромайдану був главою Адміністрації президента Януковича.