Російські соціальні мережі стали домівкою терористів

"Ісламська держава", джихадистський терористичний воєнізований рух, що захоплююче все нові території в Сирії та Іраку, відкрила кілька акаунтів в російській соціальній мережі "ВКонтакте", після того як "Твіттер" та інші світові соцмережі наклали заборону на сторіночки бойовиків

Офіційний акаунт "Ісламської держави" існував на серверах vk.com і раніше, зараз додалися сторіночки прес-служб двох основних відділень руху в Сирії та Іраку. На прохання ИТАР-ТАСС прокоментувати цю інформацію прес-секретар "ВКонтакте" Георгій Лобушкін повідомив, що соцмережа блокує сторінки терористичної організації "Ісламська держава" або будь-який інший організації, якщо в них виявляється протиправний контент, за заявами користувачів або органів влади.

"Поки можу сказати, що до нас офіційних звернень не надходило", - заявив прес-секретар.

Раніше "Твіттер" заблокував акаунти джихадистів, вони спробували поширювати інформацію через інші великі соцмережі, але і там швидко потрапили під заборону. Винятком залишалася соцмережа Diaspora, однак і вона минулого тижня ввела санкції проти "Ісламської держави".

"Твіттер" також блокує акаунти найактивніших прихильників "Ісламської держави".

Присутність офіційного представництва руху в світових соцмережах важлива екстремістам, щоб поширювати інформацію з перших рук серед своїх послідовників і симпатиків по всьому світу. Головною метою "Ісламської держави" є завоювання світового панування і повсюдне встановлення законів шаріату.

Більша частина повідомлень ісламістів присвячена їх успіхам на фронтах в Сирії та Іраку, бойовики публікують також фотографії масових страт і зображення тіл убитих. За деякими даними, ідея використовувати російську соцмережу була підказана керівництву "Ісламської держави" одним з їхніх прихильників в Європі чи США: він вказував на те, що "ВКонтакте" рідко видаляє матеріали зі сторінок користувачів і закриває очі на порушення авторських прав.