Західні ЗМІ: Путін здійснив ескалацію напередодні переговорів у Мінську

Доля миру між Україною і Росією майже цілковито залежить від позиції Путіна, проте він захоче вести ці переговори з позиції сили, вважають західні ЗМІ. При тому вони нарікають на нерішучу позицію лідерів західного світу

Введення військ, бронетехніки та артилерії, підтверджене НАТО, - це "значна ескалація" зусиль Путіна по захопленню української території, пишуть західні ЗМІ.

"Знову все по новій. Російська артилерія веде вогонь, а її конвой - за словами росіян, гуманітарний – побував в Україні, де вже кілька місяців між ставлениками Москви і київським урядом йде жахлива неоголошена війна за контроль над східними регіонами, - пише Сьюзен Глассер в матеріалі для The Financial Times, перекладеному Inopressa.ru. - Київ називає це "прямим вторгненням". Що ж робитимуть Вашингтон і його європейські союзники? 

"Судячи з останніх подій, багато хто буде заперечувати проти серйозних дій", - нарікає журналістка, заявляючи, що Путіну "пощастило як з друзями, так і з ворогами".

США "страшно жалкують", але питання про те, хто контролює ту чи іншу область Східної України, не входять до числа їх "національних інтересів". В столітню річницю скочування Європи в Першу світову війну вони кажуть, що ескалація може призвести до куди більш небезпечної кризи, пише Глассер.

"Загострення криз усюди в світі також, ймовірно, виявиться хорошою новиною для Кремля", - передрікає автор статті. У той час як адміністрацію Обами затягує Ірак, стосовно до України все частіше звучатиме старе гасло: "Роль лідера має взяти на себе Євросоюз". "Хоч хтось серйозно вірить, що ЄС на це піде?" - Закінчує риторичним питанням Глассер.

Кореспондент Time Саймон Шустер розповідає, що журналістка "Голосу Америки" запитала на брифінгу в п'ятницю постпреда РФ в ООН Віталія Чуркіна про версії, що гуманітарний конвой на Україну використовується для постачання повстанців. "Дитячим харчуванням?" - Парирував Чуркін. А потім додав: "У Сполучених Штатів немає монополії на гуманізм, знаєте".

Коли вантажівки повернулися до Росії, стало очевидно, що цей конвой, швидше за все, був задуманий, щоб показати: Росія, в чому подібно Заходу, тепер претендує на право порушувати суверенітет іншої країни з міркувань людинолюбства, і ніхто особливо не може цьому перешкодити, говориться в статті.

А повстанців Росія постачає, за словами Шустера, "не вдаючись до хитромудрих схем для відволікання уваги".

"Ангела Меркель відвідала українську столицю і пообіцяла виділити більш 690 млн доларів на відновлення розорених війною областей Східної України і допомогу біженцям", - повідомляє The New York Times, вбачаючи в цьому "прагнення Європи не дозволити Росії стати єдиним благодійником російськомовного сходу України".

Порошенко буде зустрічатися з Путіним у вівторок в Мінську, нагадує видання. Український президент каже, що він хоче мирного вирішення, але два попередні оголошення про перемир'я тільки додали хоробрості повстанцям. "Будь ласка, відкличте озброєних людей з нашої території, і я можу гарантувати, що мир на Україні встановиться дуже скоро", - заявив Порошенко.

"Застосування на Україні артилерії з російською обслугою описується як "значна ескалація" зусиль Володимира Путіна, спрямованих на захоплення сусідської території. І це ще м'яке вираз", - стверджує The Wall Street Journal у редакційній статті. До останнього часу Путін "практикував якусь форму неоднозначної агресії", але "те, що відбувається зараз, виглядає як відкрите вторгнення", пише газета, маючи на увазі "введення артилерії, підтверджений представниками НАТО в минулу п'ятницю".

Між тим Київ здійснив успішний військове наступ. "Адміністрація Обами відмовляється поставляти Україні зброю, в тому числі з побоювань, що її армія невміло, недисциплінованість і, можливо, не лояльна до уряду", - йдеться в статті. Але "українська армія довела, що скептики з адміністрації неправі, і вона заслуговує негайної підтримки з боку США".

На думку газети, побачивши американські вантажні літаки Путін, можливо, відмовиться від "введення основного масиву своїх військ". "Що стосується України, як і з ІГІЛ в Іраку, питання тепер стоїть не про щирість обурення Обами, а про те, чи готовий цей президент щось зробити, щоб покласти край тому, що відбувається", - підсумовує видання.