Кремль не погодиться на ціну в $320 за газ для України, - експерт

Газпром не готовий погодитись на ціну за газв $320 за тис кубів, запропоновану Україною

Таку думку Еспресо.TV висловив Михайло Гончар, президент центру глобалістики "Стратегія ХХІ". 

"Газпром це інструмент політичного впливу. Підтвердженням цього є ескалація військового конфлікту на Донбасі під час зустрічей у Мінську", - вважає експерт. 

За словами Гончара, "Газпром" як і раніше не готовий йти на компроміси, бо він й надалі готує ескалаційні сценарії.

"Росія готується показати "Кузькіну мать" і Європі. Кремль відчуває слабинку у позиції ЄС. Адже Європа приїжджає умовляти Росію, в той час як мала б жорстко диктувати умови Росії, з огляду на те, що саме з європейського ринку Газпром отримує гроші", - зазначив експерт.

Також Гончар зазначив, що є певний позитивний момент в тристоронніх переговорах в газовому питанні.

"Гарною ознакою є те, що комісар Еттінгер заявив, що готовий сприяти вирішенню газових проблем України. Адже раніше Єврокомісія взагалі тільки займала позицію спостерігача, що стимулювало Росію к ще більш жорстким діям", - сказав Гончар.

Також він додав, що потрібно зважати на певні тіньові зв’язки між російським і європейським енергетичним ринком. Тому ми бачимо таку гнучку, поступливу позицію Європи

Нагадаємо, сьогдні міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій продан заявив, що Україна готова купувати у Росії газ по $ 320 за тис. кубів влітку і по $ 385 за тис. кубів - в піковий зимовий період.