Нацбанк домовився з очільниками комбанків про зниження курсу долара

Національний банк України має намір стабілізувати валютний ринок, що може зміцнити гривню до рівня 12,5-13 гривень за долар вже цього тижня

Зростання курсу спробують зупинити за рахунок перегляду нормативів валютної позиції, повідомив очільник одного з комерційних банків після наради регулятора з банкірами, передає Еспресо.TV.

"Щойно закінчилася нарада в НБУ, де нам розповіли про нові заходи зі стабілізації ситуації на валютному міжбанку. Їх буде декілька. Зокрема, центробанк повідомив, що перегляне вимоги до відкритої валютної позиції банків та формуванню фінустановами портфелів індексних цінних паперів. Постанова на цей рахунок з'явиться сьогодні-завтра, і тоді можна буде говорити про нюанси. Головний висновок: нові вимоги дозволять вивільнити додатковий обсяг долара, який з'явиться на міжбанку", - зазначив банкір. 

За його словами, ці заходи сприятимуть зміцненню гривні до рівня 12,5-13 гривень за долар вже поточного тижня. 

Нагадаємо, сьогодні міжбанк стартував з 14,1-14,40 грн/$, і до 14 години котирування досягли вже 14,8 грн/$. Однак угод з купівлі вчиняється зовсім небагато - банки вичікують. Реальні придбання валюти проходять по 14,6-14,65 грн/$.