Словаччина пообіцяла качати реверсний газ Україні вже з 2 вересня

Реверс газу із Словаччини до України почнеться 2 вересня

Повідомляє "Прайм" з посиланням на прес-службу оператора словацької ГТС Eustream.

"Тестування нового газопроводу-інтерконнектора проходить відповідно до наших очікувань. Офіційний запуск його в експлуатацію призначено на 2 вересня", - повідомили в прес-службі. 

"28 квітня між ПАТ "Укртрансгаз" і Eustream був підписаний меморандум про взаєморозуміння щодо забезпечення реверсних поставок газу в Україну. Йдеться про так званий "малий реверс" по газопроводу Вояни-Ужгород. Потужність "малого реверсу" складає максимум 27 млн ​​кубометрів на добу, або 10 млрд кубометрів на рік.Україна забронювала ці потужності до кінця 2019 року. Поставки з вересня підуть на постійній основі чере певні технічні умови, а з березня 2015 - вже остаточно на безперервній основі", - повідомляли в Еustream. 

На початку липня Eustream повідомляв про успішне завершення прийому заявок на поставки газу в Україну по території Словаччини.

"Укртрансгаз" 13 серпня завершив роботи по забезпеченню технічної можливості прийому газу зі Словаччини на компресорній станції Ужгород. Тоді ж повідомлялося, що "Укртрансгаз" і Eustream остаточно узгодили технічні аспекти, пов'язані з прикордонним співробітництвом, взаємодією при експлуатації об'єктів та обліком газу. 

З 16 серпня оператор української газотранспортної системи "Укртрансгаз" спільно з Eustream почали тестові поставки газу зі Словаччини, добові обсяги становлять до 2 млн кубометрів. Потім стало відомо, що тестування реверсного газопроводу Вояни-Ужгород триватиме до кінця серпня.