В Україні опублікували заборонене в Росії дослідження про УПА

Монографію про українських повстанців створив російський історик Олександр Гогун

Нова книга, що вийшла друком у Києві, має назву «Між Гітлером і Сталіним. Українські повстанці», повідомляє Історична правда.

Видання монографії приурочено до Європейського дня пам'яті жертв нацизму і сталінізму - 75-ї річниці підписання пакту Сталіна-Гітлера, повідомив автор дослідження.

Книга вийшла і в Росії, утім, навесні 2014 року вона була вилучена з торгових мереж РФ без жодних офіційних коментарів влади.

Фото: www.istpravda.com.ua

Історик сподівається, що так само чинитимуть й інші вчені, яким не вдасться опублікувати книги в Москві.

«Не виключено, що Україна стане майданчиком справжньої свободи в тому числі для російських авторів, - наголосив Гогун. - За останні півроку я отримав чимало відомостей від різних колег: видавці Білокам'яної зовсім залякані путінськими посіпаками».

За словами історика, підприємці та редактори бояться друкувати рукописи багатьох навіть суто наукових робіт, які офіційно ще не заборонені.

«А з України книги можуть різними шляхами потрапляти як в Росію, так і в Білорусію», - підкреслив науковець.

Третє видання монографії відрізняється від двох попередніх (російських) оформленням обкладинки: вперше використано плакат художника УПА Ніла Хасевича, на якому повстанець заколює господаря палаючого Кремля.

Фото: www.istpravda.com.ua

Олександр Гогун - кандидат історичних наук із Санкт-Петербурга, докторант Вільного Університету (Берлін).