Глави МЗС Євросоюзу зберуться сьогодні обговорити ситуацію в Україні

Рада міністрів закордонних справ ЄС збереться 29-30 серпня в Мілані на неформальне засідання під головуванням верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон

Одним з найважливіших питань порядку денного має стати розвиток ситуації в Україні, повідомила на брифінгу в Брюсселі, офіційний представник Ештон Майя Косьянчич, передає Еспресо.TV з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

Вона зазначила, що ЄС підтверджує підтримку "політичного вирішення кризи, яке треба терміново шукати при повній повазі територіальної цілісності та суверенітету України".

Неформальні зустрічі такого роду, що отримали назву "Гімних" від однойменному замку XIV століття в Німеччині, де вперше в 1974 році відбувся неформальний Рада глав МЗС, проводяться раз на півроку протягом мандата кожного чергового голови ЄС на території його країни. "Гімних" 29-30 серпня 2014 приймає Італія.

На таких зустрічах немає жорсткою порядку денного, міністри обговорюють широке коло міжнародних проблем, кожен учасник зустрічі може запропонувати свою тему, але в центрі уваги завжди знаходяться найбільш важливі та гострі питання міжнародної політики. Цього разу центральними питаннями стануть Україна та Ірак. Міністри також обміняються думками про ситуацію в "південному сусідстві" - Лівії, Сирії, Секторі Газа.

Йтиме розмова про підготовку до позачергового саміту ЄС 30 серпня і висуненні на ньому майбутнього нового керівника європейської дипломатії.

Хоча ніяких формальних постанов "Гімних" не приймає, в окремих випадках міністри закордонних справ ЄС можуть виступити із заявою.