Нацбанк буде жорсткіше контролювати продаж валюти експортерами

Нацбанк посилив контроль за виконанням установлених вимог з обов’язкового продажу іноземної валют

Вищезазначені питання врегульовані постановою НБУ від 28 серпня 2014 року № 534 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 20 серпня 2014 року № 515", передає Еспресо.TV зпосиланням на прес-службу регулятора.

Зокрема НБУ конкретизував, що обов’язковий продаж здійснюється виключно на наступний день після зарахування таких коштів на розподільчий рахунок. 

Також визначено, що уповноважені банки не можуть знімати з контролю експортні операції клієнтів на підставі документів про припинення зобов’язань зарахуванням зустрічних однорідних вимог – надходження в іноземній валюті за експортними операціями клієнтів мають бути продані в повному обсязі в установленому порядку;

Нацбанк передбачив надання банками наприкінці робочого дня за встановленою формою розгорнутої заявки щодо загального обсягу обов’язкового продажу іноземної валюти, запланованого на наступний робочий день.

Нагадаємо, раніше директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко розповідав Еспресо.TV, що вважає правильним рішення НБУ змусити продавати 100% валютної виручки, але у експортерів є певний люфт в 90 днів і вони вичікують і не продають валюту.