У Києві розповіли про майбутній Музей Майдану

Робоча група при міністерстві культури представила концепцію очікуваного музею

Музей Майдану має бути багатофункціональною платформою, завданнями якої є збереження, експонування і популяризація речових, документальних і нематеріальних свідчень про події Революції Гідності, а також консолідація громадян навколо спільної візії майбутнього. Про це заявив міністр культури Євген Нищук, повідомляє zaxid.net.

Фото: Фейсбук

Наразі зібрано та збережено 1400 артефактів та музеєфікованих пам'яток, понад 280 аудіо- та відеозаписів усної історії.

До складу робочої групи, що займається створенням музею, увійшли начальник управління музейної справи міністерства культури України Василь Рожко, директор ГО «Агенція культурних стратегій» Микола Скиба, завідувач сектором археологічних досліджень Національного заповідника «Софія Київська» Тимур Бобровський, голова Музейної Ради при Міністерстві культури України, заступник директора «Музею Івана Гончара» Ігор Пошивайло та директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

На думку Василя Рожка, створення Музею Майдану є надважливим, оскільки він має стати ціннісним орієнтиром та уособлювати Музей свободи. «Пам’ять про історичні події зими 2013-2014, якість суспільства (рівень самоорганізації, взаємодопомоги та самопожертви) та сам дух Майдану можна зберегти через пам’ятні місця, артефакти, усну історію та суспільні практики», - зазначив він.

За словами Володимира В’ятровича, співробітники УІНП записали понад 170 аудіо та відеоінтерв’ю з учасниками Майдану: «Ми працюємо над створенням архіву Майдану, матеріали якого в майбутньому ляжуть в основу експозиції Музею, а також будуть використовуватися істориками, документалістами, режисерами. УІНП співпрацює з громадською організацією «Фонд збереження історії Майдану», активісти якої записали понад 60 відеосвідчень, збирають фото та відеозаписи часів Євромайдану. Понад 50 відеоінтерв’ю записали співробітники Музею Гончара».

Члени робочої групи закликають усіх долучитися до