Антиросійські санкції Австралії вдарять по нафтовій галузі РФ, - експерт

Санкції проти Росії вже завдали ударю у нафтовій галузі РФ

Про це на Slon.ru пише експерт фондових ринків і фінансового інжинірингу Василь Якимкін.

"Цього ранку Австралія посилила санкції проти Росії. Хоча наш імпорт звідти був невеликий, ми весь цей час сподівалися на неї як на запасний варіант з імпорту високотехнологічного обладнання. Зокрема, по глибоководному бурінню. Сьогодні всі основні технології - у США та Європи. Якщо вони заборонять імпорт до Росії високотехнологічного обладнання, ми могли б купувати його у Австралії. Вона тісно зав'язана з ними, хоча у неї є і власні розробки", - вважє експерт.

За словами Якимкіна в Росії нефтова галузь вже показує не найкращі результати. У першому півріччі 2014 вперше впав показник буріння нових свердловин. "На мій погляд, це опосередкований вплив санкцій: західні компанії бояться укладати довгострокові контракти у Росії, тому що у випадку посилення санкцій всі їхні вкладення виявляться марними".

Також експерт вважає, що Росії залишається тільки перемикатися на Азію. "Але зрозуміло, що ринок відреагує на все це підвищенням цін для Росії - обладнання та технології з Китаю, Тайваню, Сінгапуру, Малайзії для нас будуть дорожче", - уточнює він.

Нагадаємо, керівництво Австралії в понеділок розширило пакет санкції проти Росії.