Чеський прем’єр хоче миру на Донбасі, боїться антиросійських санкцій і вступу України до НАТО

Перед тим як приймати рішення про можливе посилення антиросійських санкцій, саміту Європейської ради слід було б обговорити те, як реалізовувати далі дипломатичну ініціативу ЄС про припинення бойових дій на Україні, заявив у Брюсселі прем'єр Чехії Богуслав Соботка

"Сьогодні нам слід було б займатися тим, чим закінчиться дипломатична активність Євросоюзу по розв'язанню кризи на Україну", - сказав він, за інформацією Інтерфаксу, журналістам.

"Чеська республіка приїхала сюди (на саміт Євроради - ІФ) ні з пропозицією про санкції. Ми прибули з пропозицією повністю переглянути стратегію ЄС, бо поки що ці санкції не виглядають успішними. Я не помітив, щоб ми чогось добилися", - підкреслив чеський прем'єр.

За його словами, потрібна "нова ініціатива" і необхідно визначити нову стратегію.

Україна наразі не готова ні до вступу в ЄС, ні до членства в НАТО.

"Дискусії з приводу того,, що Україна повинна стати членом НАТО , а також, що Україна має приєднатися до ЄС, не ведуться", - сказав в інтерв’ю чеському телебаченню прем’єр Чехії Богуслав Соботка, повідомляє Novinky.cz.

"Я думаю, що НАТО і ЄС повинні давати реальну надію. Я думаю, що ми зробили великий крок, коли підписали Угоду про асоціацію з Україною", -  додав прем'єр-міністр.

Соботка підкреслив, що Москва не хоче, щоб колишні країни Радянського Союзу вступали до  міжнародних організацій згідно зі своїми побажаннями.

Судячи зі всього, чеський прем’єр з якихось причин дуже уважно прислуховується до побажань Москви – і робить все від нього залежне для їх виконання.