Путін запустить будівництво газопроводу до Китаю

Російський президент Володимир Путін, який прибув до Якутська, прийме в понеділок участь у церемонії відкриття трубопроводу до Китаю для транспортування газу в рамках багатомільярдного контракту, в прибутковості якого сумніваються аналітики

Наприкінці травня Москва після введення Євросоюзом санкцій через події на Україні підписала з Пекіном довгоочікуваний контракт на поставки в Китай 38 млрд кубометрів газу на рік. Умови та деталі операції, до якої Росія йшла 10 років, не розголошуються, але оцінюються експертами в 400 млрд. доларів, нагадує ВВС.

Угода з Китаєм, про деталі якої відомо мало і в дохідності якої сумніваються аналітики, розцінюється як політична і економічна відповідь російського лідера на санкції Євросоюзу та США, що послідували після березневої анексії Криму.

Для того щоб організувати поставки газу в Китай, російському газовому гігантові необхідно побудувати трубопровід і почати видобуток на двох родовищах - Чаяндінскому і Ковиктінському.

Вартість будівництва газопроводу "Сила Сибіру" і освоєння Ковиктинського і Чаяндінского родовищ оцінюється в 55 млрд. доларів.