У Криму вилучають з продажу книгу про Джемільова

У Криму співробітники ФСБ вилучають з книгарень деякі книги, в тому числі, книгу про лідера кримських татар Мустафи Джемільова

Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав голова меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемільов, передають События Крыма

«Як повідомляють з Криму, в серпні по книгарнях і серед приватних продавців-реалізаторів книг були проведені рейди співробітників ФСБ, в ході яких, без пред'явлення будь-яких «постанов» чи інших «виправдувальних» документів, насильно вилучалися книги, зміст яких не відповідав їх уявленням того, що дозволено читати громадянам», - повідомив Чубаров. 

За його словами, до числа «крамольних», зокрема, була віднесена книга «Мустафа Джемільов: Протягом десятиліть голос кримських татар не був почутий ...». 

«Зазначена книга оповідає про суспільну, правозахисну та політичну діяльність лідера кримських татар Мустафи Джемільова. До неї включено матеріали про судові процеси, котрі розкривають становлення руху за права кримськотатарського народу в цілому і Джемільова як активного учасника цього руху, уривки з мемуарів видатних правозахисників, в тому числі Петра Григоренка, Андрія Сахарова та ін., присвячені Джемільову, останнє слово Джемільова на Омському процесі 1976 року, що викрило злочинний режим, що піддав репресіям цілі народи.

Фото: m.day.kiev.ua

До книги також увійшли інтерв'ю Мустафи Джемільова, дані різним виданням вже після повернення кримськотатарського народу на батьківщину, виступи з трибуни Верховної Ради України, зі сцени Євромайдана, а також видатна його промова на закритому засіданні Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй 31 березня 2014», - розповів глава меджлісу. 

При цьому він провів аналогію з фашистською Німеччиною, в якій «публічному і показовому спаленню книг, проведеному 10 травня 1933 на площі Опернплац в Берліні, передував етап вилучення «підривної літератури».