Могеріні: НАТО мусить забезпечити безпеку членів альянсу, що межують з РФ

Глава МЗС Італії і новий Верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні переконана, що НАТО повинна забезпечити безпеку всіх своїх членів у світлі російсько-українського конфлікту

"Є потреба забезпечити, щоб східні члени альянсу, всі ці країни, які межують з Росією, були б упевнені, що ст.5 (про колективний захист союзників) - не просто слова", - сказала Могеріні, виступаючи на засіданні Комітету з питань закордонних справ Європарламенту в Брюсселі, повідомляє Інтерфакс.

Могеріні нагадала, що саміт НАТО відбудеться 4-5 вересня в Уельсі, при цьому значна частина часу буде присвячена обговоренню ситуації на Україні і відповіді НАТО на дії Росії.

Сьогодні раніше Могеріні заявила, що Євросоюз у середу визначиться з новим пакетом санкцій відносно Росії, рішення буде прийнято в п'ятницю.

"Вчора, в понеділок, посли Євросоюзу зустрілися; комісія готується представити свою пропозицію; остаточну пропозицію буде сформовано завтра, рішення буде прийнято в п'ятницю", - сказала Могеріні.

За словами Могеріні, санкції поширяться на оборонну промисловість, застосування товарів подвійного призначення і фінансову сферу.