Нацбанк пояснив чому обмежив валюту для українців

У Нацбанку розповіли, що основною причиною рішення про обов'язкову конвертацію готівкових зарубіжних переказів в гривню є боротьба з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму

Про це заявила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова, передає Еспресо.TV з посиланням на сайт НБУ.

Щербакова розповіла, що конвертація буде здійснюватися за ринковим курсом конкретного комерційного банку, який той встановлює для всіх валютообмінних операцій.

"Зазначена норма не раз обговорювалася, були звернення з боку Служби безпеки України, щоб посилити контроль готівки. Тому я б сказала, що це не стільки конвертація, скільки обмеження оборотів у готівковій формі", − пояснила вона в коментарі НБУ.

Також за її словами, заборона на видачу в банкоматах іноземної валюти відповідає світовим правилам.

"Ви ніде не можете отримати за карткою через банкомат іноземну валюту: в ЄС банкомат видасть тільки євро, в США − долари. Винятком тут є Україна. Але це ніяк не притісняє права через рахунок зняти іноземну валюту (у банку )", − зазначила представник НБУ.

Загалом Щербакова зазначила, що дані заходи вводяться тимчасово на три місяці. Вони пов'язані зі складною ситуацією на грошово-кредитному ринку, узгоджені з провідними банками і можуть бути скасовані достроково в разі покращення ситуації.

"Ми розраховуємо, що позитивні новини про кредити МВФ, Світового банку та про анонсовану президентом допомогу з боку ЄС повинні в цілому стабілізувати і заспокоїти ситуацію на грошово-кредитному ринку", − сказав директор департаменту.

Нагадаємо, вчора стало відомо, що Нацбанк з 2 вересня заборонив видачу іноземної валюти за платіжними картками, ввів обов'язкову конвертацію грошових переказів в гривню і уповільнив процедуру покупки інвалюти на міжбанківському валютному ринку.