"Нафтогаз" запропонував "Газпрому" нову формулу встановлення тимчасової ціни

"Нафтогаз" пропонує "Газпрому" до рішення арбітражу встановити ціну на газ, яка дорівнює ціні на європейських біржах.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби НАК "Нафтогаз України"  щодо переговорів з "Газпромом" по газових питаннях, передає Еспресо.TV

"На період до винесення рішення арбітражу ціна газу буде дорівнювати ціні на європейських газових біржах за мінусом вартості транспортування з кордону Росіїдо. Таке рішення відповідає критеріям, зазначеним вище та дозволить значно спростити дискусії щодо визначення справедливої ринкової ціни для України", - йдеться у повідомленні.

Тобто, до винесення рішення арбітражу борги можуть бути сплачені українською стороною тільки за тимчасовою ціною, яка визначається згідно методики, наведеної вище.

Цей підхід є справедливим з огляду на те, що українська сторона подала позов до арбітражного суду щодо стягнення з Газпрому переплати за поставки газу минулих періодів

По-перше, як зазначається в повідомленні, використання біржових цін відповідає принципам справедливості та ринкового підходу. По-друге, контракт з Газпромом на постачання газу містить положення щодо перегляду ціни у відповідності до зміни ринкової ситуації. По-третє, використання біржових цін є домінуючою тенденцією в контрактах Газпрому з європейськими компаніями.

"Українська сторона готова обговорювати технічні аспекти реалізації цієї пропозиції у відповідності до європейської практики", - зазначають у "Нафтогазі".

Нагадаємо, раніше ми повідомляли що "Нафтогаз" вже пропонував Росії проміжну ціну на газ. Та відзначив, що Україна готова погасити $1,9 млрд боргу за газ перед Росією у разі встановлення проміжної ціни на газ на рівні $326 за тис. кубів.