Ягланд назвав "трагедією" події у Криму і на Донбасі

Президент України Петро Порошенко зустрівся у Києві з Генеральним Секретарем Ради Європи Турбйорном Ягландом

Як зазначають у прес-службі глави держави, Порошенко ознайомив Генсека з останнім розвитком подій на Донбасі передає Еспресо.TV.

Генеральний Секретар РЄ назвав те, що відбувається зараз у Донецькій, Луганській областях та в Автономній Республіці Крим, "трагедією" та висловив свою повну солідарність з українським народом.

"Це також є трагедією для європейських інституцій, які власне були й засновані відразу після Другої Світової війни для того, щоб запобігти війні в Європі. Для нас є великим викликом, як протидіяти цій ситуації", - заявив Ягланд.

Також у прес-службі повідомляють, що Генеральний Секретар РЄ наголосив на важливості вирішення гуманітарних проблем, що виникли у Донецькій, Луганській областях та в Кримській автономії. Він має намір обговорити, як інструментарій Ради Європи може бути використаний для допомоги Україні у ситуації, що склалася, зокрема, у питанні дотримання прав громадян, а також в економічній сфері. Крім того, Ягланд зазначив, що Рада Європи підтримує Україну на шляху структурних реформ, що вони почали впроваджуватись попри складну ситуацію, що в ній сьогодні перебуває країна.

За словами Порошенка, є численні докази участі у військових діях у Донецькій та Луганській областях військовослужбовців регулярних російських військ.

"Все це говорить про пряму військову агресію", - заявив Президент. Глава держави підкреслив критичну важливість позиції Ради Європи у засудженні російської агресії.

Крім того, Президент підкреслив, що існує проблема українців, які були захоплені на українській території та згодом опинилися у в’язницях Росії. Він закликав Турбйорна Ягланда зробити все для визволення української льотчиці Надії Савченко.

Також Порошенко наголосив на важливості координації дій з Радою Європи задля вирішення складної ситуації, що в ній опинилася Україна. Зокрема, Президент закликав Раду Європи долучитися до гуманітарної допомоги окупованим територіям, а також вимушеним переселенцям.