Бала: Заява про домовленість із Росією щодо "припинення вогню" викликає багато запитань

Підтримка збройного конфлікту на Донбасі - це один із головних інструментів Путіна, щоб не дати Україні розвиватися успішно

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив політолог Віталій Бала.

"В АП треба бути дуже обережними, коли вони розповсюджують таку інформацію, бо це викликає дійсно багато запитань і трохи не серйозно виглядає українська сторона, бо, якщо навіть є такі домовленості, то, як мінімум, треба узгодити умови, на яких такі домовленості можуть бути досягнуті чи були досягнуті. Якщо пишуть, що там, нібито, "постійне припинення вогню", а далі немає другого, четвертого, п’ятого пунктів, де розписано "чому" і "як", - це, м’яко кажучи, може викликати багато різних версій, ідей з приводу того, як і чому це було зроблено, бо ми можемо чути вже, що будь-яке перемир’я на Донбасі це фактично відмова України від Донбасу і, з іншого боку, ті ж найманці російські заявляють, що ніби українські війська мають вийти з цих "республік", а як територіально позначені межі цих "республік"? Тобто мова йде про ту територію, де вони нині тимчасово безчинствують, чи мова йде про Донецьку, Луганську області загалом?", - зазначив політолог.

"То це є багато речей, і ми маємо розуміти, що головне завдання Путіна – все зробити для того, щоб Україна не змінилася як держава, щоб ми не стали успішною державою, бо успішна держава – це кінець Путіна і кінець епохи путінської Росії, це загроза його особистій владі, і він буде все робити, що він зможе, щоб не дати можливості нам відбутися успішною державою. І всі ті події на Донбасі – це один з головних інструментів, які він буде застосовувати, щоб не дати нам успішного розвитку", - переконаний Бала.

Нагадаємо, сьогодні у прес-службі глави держави повідомили, що Президент України Петро Порошенко домовився під час телефонної розмови з Президентом РФ Володимиром Путіним про постійне припинення вогню на Донбасі. У свою чергу прес-секретар Володимира Путіна зазначив, що Росія не може ні з ким домовлятися про припинення вогню, оскільки "не є стороною конфлікту". 

Згодом прес-служба Порошенка прибрала в повідомленні про розмову з Путіним із фрази про припинення вогню на Донбасі слово "постійне".