Росія і Болгарія хочуть обійти правила ЄС щоб побудувати "Південний потік"

Росія і Болгарія обговорюють можливість перекваліфікації болгарської ділянки газопроводу "Південний потік" в "промисловий"

Про це повідомило джерело, знайоме зі змістом переговорів, передає ИТАР-ТАСС.

"Південний потік Болгарія" припинила укладення договорів на будівництво газопроводу 
"Промисловий" статус труби вирішив би питання з обмеженнями через Третього енергопакету ЄС", - пояснило джерело. 

За його словами, зараз продовжується опрацювання даного варіанту спільно з болгарською стороною в частині морської ділянки газопроводу, що проходить територією (територіальним водам) Болгарії. 

Згідно із законодавством ЄС, газопроводи від шельфових родовищ європейських країн (зокрема Німеччини, Франції та Бельгії) мають особливий статус "промислових", на які не поширюється вимога про обов'язкове доступі третіх осіб до газотранспортної системи. 

Як повідомлялося раніше, згідно Третьому енергетичному пакету ЄС, управління транспортної енергетичної інфраструктурою для компаній, що виробляють енергоресурси, заборонено. 

Австрійська OMV, яка є партнером "Газпрому" за проектом "Південний потік" на території Австрії, також бере участь в проектах з видобутку газу на шельфі Болгарії. Тому газопровід, побудований, наприклад, OMV, від родовища на шельфі може бути надалі включений в проект "Південний потік" шляхом переуступки прав.