Українські туристи в Криму були щедрішими від росіян: турпотік впав удвічі, а доходи - втричі

У Криму завершується курортний сезон, який експерти оцінюють як провальний для регіону

За даними кримського Міністерства туризму і курортів, з січня на півострові побувало 2,361 млн туристів. Проте, за даними ЗМІ, ця цифра насправді майже вдвічі менша - 1,35 мільйона, передає Еспресо.TV з посиланням на «Слон.ru».

«Влада» автономії розраховує, що оксамитовий сезон дозволить підняти цей показник до трьох мільйонів, але виглядає це малоймовірно - зазвичай на осінні місяці припадає не більше 15 відсотків турпотоку.

Але навіть якщо станеться диво і тримільйонна відмітка буде подолана, це означатиме, що кількість відпочиваючих в Криму цього сезону скоротилося приблизно вдвічі порівняно з минулим, 2013 роком (5,9 млн туристів), або з позаминулим, 2012-м (6 , 1 млн), або з позапозаминулий, 2011-м (5,7 млн​​) і так далі.

Майже весь спад турпотоку – українці, які не приїхали на відпочинок до Криму. Торік їх тут відпочивало 3,5 мільйона, більше половини від загальної кількості туристів. А цього року їх було всього 300 тисяч. Тепер близько 80% потоку припадає на відпочиваючих з Росії.

Перед початком сезону такий варіант прораховувався, тому місцеві туроператори уповали на нібито більш високу платоспроможність росіян, порівняно з українцями. Але попередні підрахунки не дуже підтверджують цю тезу. За даними влади автономії, з січня по серпень включно відпочиваючі залишили цього року в Криму 60 млрд рублів. З них 35,5 млрд відпочивальники витратили на харчування та проживання, 18 млрд - на транспорт і розваги і приблизно 6 млрд на сувеніри. Крім того, 750 млн рублів надійшло в бюджет як податки. І ці цифри теж серйозно поступаються торішнім показникам - тоді за весь сезон відпочиваючі витратили на півострові 40 млрд гривень, що за курсом минулого вересня дорівнює приблизно 150 млрд рублів. Виходить, цього року туристичні доходи Криму скоротилися майже в три рази, на 90 млрд рублів.

Зниження витрат туристів пояснюється ще й різким зниженням цін на відпочинок в Криму.