Інтелігенція Чехії та Словаччини звернулася до влади із закликом зупинити Путіна

Відомі чеські та словацькі вчені, політики, музиканти, дисиденти звернулися до лідерів своїх держав із відкритим листом "Зупинімо Путіна!"

Як зазначається у відкритому листі, цієї весни Росія захопила Крим, зараз вона "системно підбурює і підтримує сепаратистських бойовиків на Сході України, й ця підтримка поступово змінюється на відкриту агресію", передає Еспресо.TV з посиланням на Радіо Свобода.

Необхідно зупинити Путіна в його агресивних діях щодо України, мовиться далі в листі, адже "нашим спільним інтересом є діяти разом в умовах кризи, викликаної Росією, щоб запобігти дестабілізації в центральній та центрально-східній Європі, яка є нашим спільним домом".

Автори листа "Зупинімо Путіна!" закликають лідерів Словаччини і Чехії до тіснішої співпраці з Європейським союзом, НАТО і Сполученими Штатами Америки.

Водночас вони просять ЄС, НАТО і США "рішучіше, ніж досі, захищати політичну стабільність, свободу і демократію".

Лист, оприлюднений учора, станом на сьогодні вже підписали десятеро відомих чехів і словаків. Серед них депутати Європейського парламенту Лудєк Нідермаєр, Павел Свобода і Яромір Штєтіна, члени відомої правозахисної організації в колишній Чехословаччині Charta 77 Богуміл Долежал, Мірослав Куси, Мартін Палоуш, Лубош Добровський, соціолог, колишній посол Словаччини у США Мартін Бутора, словацький політолог, директор Інституту громадських проблем Ґріґорій Месежніков, учений і дипломат Карел Штіндл.

Збір підписів під листом триває.

Також із проханням не видавати віз до Чехії російським громадянам, які підтримують Володимира Путіна, зайняти чіткішу позицію щодо Росії й підтримати Україну звернулась раніше до уряду Чехії група чеських політичних і громадських активістів.