Порошенко: Українських військових вдалось звільнити завдяки Мінському протоколу

Завдяки реалізації пунктів Мінського протоколу з полону сьогодні звільнено 20 українських військовослужбовців

Про це президент України Петро Порошенко повідомив перебуваючи у Штабі цивільної оборони Маріуполя.

Він також зазначив, що вчора з оточення вдалося вивести 33 військовослужбовці, які не здалися в полон. За словами Глави держави зараз вони перебувають у Маріуполі.

"Головне, що у нас є – сильний, потужний бойовий дух українського війська, який продемонстрували і мешканці Маріуполя", - наголосив Порошенко.

Говорячи про Мінський протокол, Президент підкреслив, він містить 12 пунктів. "Але для нас важливими є дві речі: виведення військ та взяття під контроль кордону",- зазначив Порошенко.

Під час спілкування з журналістами глава держави відзначив важливість участі місії ОБСЄ у моніторингу українсько-російського кордону.

За його інформацією, з часу оголошення припинення вогню до сьогодні загинув один український військовий в Станиці Луганській та одна цивільна громадянка в Маріуполі. "Зараз країні дуже важко, але коли вона проходить такі випробування, проявляються найкращі якості її громадян",- підкреслив Порошенко.

Щодо перспектив оборонного комплексу президент зазначив: Україна потребує модернізації армії. "Це не питання зброї. Це питання кооперації для переозброєння нашої армії. Нам потрібна сучасна армія, бо йдеться не тільки про свободу України, але й про свободу та незалежність всієї Європи", - сказав глава держави.

Нагадаємо, 5 вересня в Мінську тристороння контактна група Україна-Росія-ОБСЄ підписала з лідерами самопроголошених "ДНР" та "ЛНР" протокол про припинення вогню з 18:00.

У зв'язку з цим Президент України Петро Порошенко наказав силам АТО на Донбасі припинити бойові дії з 18:00 п'ятниці.

Раніше речник ІАЦ Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко розповів, що в рамках реалізації Мирного плану Петра Порошенка 8 вересня звільнено 20 українських громадян. Як заявив речник АТО Олексій Дмитрашківський, їх обміняли на одного полоненого терориста.