Над США вибухнув російський супутник-розвідник, - ЗМІ

Російський військовий супутник-фоторозвідник "Космос-2495" вибухнув над територією США

Про це повідомляє "Интерфакс-Украина" з посиланням на американські ЗМІ.

Як зазначається, супутник, який був запущений на орбіту у травні цього року, вибухнув 2 вересня в небі над штатами Колорадо і Вайомінг. Місцеві жителі зафіксували яскраву вогневу кулю, а Американська метеоритна спілка отримала понад 30 доповідей свідків.

Розвідник мав повернути відзняту плівку на територію Росії, але через помилку з гальмуванням в атмосфері промахнувся і став падати над територією США.

ЗМІ припускають, що швидше за все, супутник був підірваний системою самознищення, коли стало зрозуміло, що він повертається не на російську територію. 

Раніше відомий американський експерт в області космонавтики Джонатан Макдауелл повідомив, що запущений в травні військовий супутник "Космос-2495", є апаратом-розвідником "Кобальт-М". 

За повідомленнями російських ЗМІ, супутник "Кобальт-М" масою 6,6 тонни і терміном активного існування на орбіті 120 діб скидає відзняті плівки на Землю в невеликих контейнерах, які приземляються в Оренбурзькій області. Пошуком контейнерів на місцевості займаються спеціальні групи. Потім відзнятий матеріал направляється в центр космічної розвідки.

Однак цінність таких знімків для оперативної розвідки невелика, оскільки інтервал між періодом зйомок і часом, коли фото потрапляють до експертів, може доходити до місяця.