Кримська псевдовлада вже почала забирати підприємтсва навіть у російських бізнесменів

Влада Севастополя має намір націоналізувати компанії "Севастопольенерго" і "Севастопольгаз", що належать зараз компанії російському бізнесмену Євгенію Гінеру

Про це псевдогубернатор Севастополя Сергій Меняйло повідомив виданню "Коммерсантъ".

"У власність міста вже переведені мережі підприємств, а зараз йдуть переговори з власниками про викуп нерухомості, техніки та обладнання", - заявив Меняйло. 

На питання про те, чи готові власники до продажу, Меняйло заявив: "Як вони можуть відмовитися? У будь-якому випадку все буде за законом. Якщо це російські власники, то одна розмова, якщо іноземні, то інший. Але все буде зроблено цивілізовано". Він додав, що ціна майна буде з'ясована в результаті переговорів. 

За даними "Севастопольенерго", 82% акцій компанії володіє "НД Енерджі Інтернейшнл Україна". При цьому співвласниками нідерландської VS Energy International Group є президент ФК ЦСКА Євген Гінер, депутат Держдуми Олександр Бабаков (в минулому - віце-спікер) і президент "НД Енерджі Інтернейшнл Україна" Михайло Спектор. 

За даними українського холдингу, крім "Севастопольенерго" він управляє сімома компаніями в Україні, проектами в готельному, металургійному, фінансовому секторах. 

У газовому секторі влада Криму вже ввела націоналізацію. В держвласність були переведені мережі, що були у користуванні ПАТ "Кримгаз" (контроль - в українського бізнесмена Дмитра Фірташа), а на початку вересня було прийнято рішення про примусовий викуп приватної частки в самому "Кримгазі". Тепер постачати газом регіон буде держпідприємство "Кримгазмережі". 

Наприкінці серпня Меняйло вже заявляв про те, що і газові мережі Севастополя переходять з-під контролю Дмитра Фірташа місту. Замість українського "Севастопольгазу" було створено однойменне російське підприємство.