Обама каже, що може без згоди Когресу завдати авіаударів про бойовиках "Ісламської держави" в Іраку

Напередодні свого виступу з програмною промовою президент США Барак Обама ознайомив в середу, 10 вересня, у Вашингтоні керівництво Конгресу США зі своєю стратегією по боротьбі з джихадистським угрупованням "Ісламська держава"

Згідно з повідомленням Білого дому, лідери американських демократів і республіканців, з якими глава Сполучених Штатів зустрівся 9 вересня, сигналізували про підтримку його планів, спрямованих на ослаблення позицій і в підсумку на знищення екстремістської організації "Ісламська держава", передає Еспресо.TV з посиланням на Deutsche Welle.

Як заявив Обама, він буде радий, якщо парламент схвалить його стратегію, але при цьому підкреслив, що він має право сам приймати подібного роду рішення і санкція Конгресу США для боротьби проти джихадистів йому не потрібна.

Авіаудари по позиціях "Ісламської держави" в Іраку ВВС США завдаються, починаючи з 8 серпня. За інформацією Пентагону, за останні два дні американські військові літаки зробили ще п'ять атак, під час яких піддали бомбардуванням об'єкти екстремістів в районі дамби неподалік від міста Хадіта в провінції Анбар.

Згідно з прийнятим Конгресом США в 1970-і роки до закону, без санкції Конгресу президент має право вести військові дії протягом 60 днів. Після закінчення цього терміну він зобов'язаний отримати на це схвалення палати представників і сенату.