Слабошпицький про Оскарівський комітет в Україні: Рішення приймають ті ж люди, як за Януковича

Режисер картини "Плем'я" Мирослав Слабошпицький і представник прокатника Денис Іванов звинувачують Оскарівський комітет у корупції

Генеральний директор «Артхаус-трафік» Денис Іванов заявив про непрозорість і упередженості прийнятого рішення, а також про намір подати скаргу до Кіноакадемії США, пише ДеПо. 

Підтримав Дениса і Мирослав Слабошпицький, режисер картини «Плем'я».

«Я не бачив фільм «Поводир», і у мене немає претензій до його режисера Олеся Саніна, - розповів Мирослав, - Ми особисто знайомі багато років, у нас нормальні приятельські стосунки. Проблема в тому, що рішення було прийнято непрозоро. І коли Денис Іванов підійшов до одного з експертів і запитав, чому обрали «Поводир», у відповідь почув сакраментальне: «А чому ви орендували техніку не у нас?» Ситуація в країні змінилася, а рішення приймають ті ж люди, що і при Януковичі». 

Слабошпицький впевнений, що у «Племені» набагато більше шансів перемогти, адже на рахунку картини - перемоги в значущих міжнародних фестивалях, фільм встигли полюбити в багатьох країнах. 

«Ми брали участь в сімдесяти міжнародних фестивалях, а «Поводир» - всього в двох. Оскарівська гонка починається на фестивалі в Торонто, і «Плем'я» в ньому бере участь. Крім того, у нас є американський прокатник, який вкладає значні гроші в промоушн картини. А адже переможця в номінації «Кращий фільм іноземною мовою» визначають американці. Голова Лос-анджелеського товариства кінокритиків поставив картині 90 балів з ​​100. У нашої картини є реальні шанси на перемогу. А виходить, що через корупцію зливають в унітаз фільм, який сподобався всьому світу», - пояснює режисер. 

Звернення в Кіноакадемію Мирослав не вважає чимось крамольним - бачить в цьому єдиний шанс боротися з несправедливістю. 

«Я не інспірую кампанію проти України. Навпаки, я дуже багато зробив для іміджу країни», - підкреслює Слабошпицький. 

Між тим, в самому оскарівський комітет впевнені, що скарга від одного з учасників української гонки може привести до того, що нашу країну дискваліфікують. 

«Фільми, створені декількома країнами, знімають з участі в конкурсі, якщо між творцями виникають тертя. Поки Денис Іванов не подав заявку, але якщо він подасть, Україну можуть також дискваліфікувати через чвари», - розповів координатор Оскарівського комітету Денис Масліков. 

При цьому чоловік не заперечує, що троє з членів комітету дійсно мають відношення до створення «Поводиря». 

«Ігор Савиченко продюсував картину, але він зі зрозумілих причин не брав участь у голосуванні. Анатолій Кокуш поставляв техніку - але він підрядник, у нього десятки клієнтів, це смішно. Дмитро Колєсніков перекладав диск в DCP (цифровий формат - ред.), Але у його компанії також потік замовників. У творців «Племені» немає приводів для скарг, просто вони проявили легкодухість, не впоралися з емоціями », - запевняє Денис. 

Також Масліков впевнений, якщо Іванов таки звернеться в Кіноакадемію, це суттєво дискредитує Україну. 

А Слабошпицький запевняє, що і він, і прокатник будуть використовувати будь-які методи, щоб відновити справедливість. 

Поки ж участь нашої країни в церемонії нагородження зависло в повітрі.

Нагадаємо, Андрій Халпахчі, генеральний директор Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість", заявив, що фільм Олеся Саніна "Поводир", який представлятиме Україну на "Оскарі", обрано справедливо.