Міністр оборони Латвії пообіцяв жорстко розправитись з "зеленими чоловічками"

Міністр оборони Латвії Раймонд Вейоніс заявив про рішучість провчити силою "зелених чоловічків" (військових без розпізнавальних знаків, які захопили цієї весни стратегічно важливі точки в Криму), якщо такі з'являться на території Латвії

Про це повідомляє ЛігаБізнесІнформ з посиланням на Postimees.ee. 

"Якщо буде потрібно, ми пристрелимо цих "зелених чоловічків". Але поки вони поводяться мирно, з ними будуть справлятися Поліція безпеки (спецслужба, яка охороняла інтереси держави) і Держполіція", - упевнений Вейоніс. 

З юридичної точки зору, поява "зелених чоловічків" на території Латвії буде вельми неоднозначною, оскільки формально не може вважатися прямим вторгненням. 

Нагадаємо, після анексії Криму напруженість у відносинах Росії та країн Балтії зросла. В НАТО визнають Росію "загрозою євроатлантичній безпеці" і збираються створити п'ять баз в країнах колишнього Варшавського договору. Багатонаціональним базам в Естонії, Латвії, Литві, Польщі та Румунії передадуть озброєння, включаючи танки. На території кожної бази завжди буде від 300 до 600 військових. 

На думку колишнього глави департаменту державної безпеки Литви Мечиса Лаурінкуса, недавнє затримання російськими спецслужбами співробітника поліції безпеки Естонії Естонія Кохвера є чітким сигналом країнам Балтії та Польщі. 

"Це сигнал, що воювати будуть не бронетехнікою, танками і літаками. Це буде війна розвідок. Це сигнал країнам НАТО в цьому регіоні, що проти них можливі подібні операції. Але для кожної країни вони відрізнятимуться", - вважає експерт.