У космосі знайшли хмару спирту

У надрах космосу є гігантська хмара спирту

Воно знаходиться в області, відомої як W3 (OH), на відстані близько 6500 світлових років від Землі, передає Еспресо.TV, з посиланням на ufostation.net

На жаль, це метиловий спирт (широко відомий як деревний спирт, хоча він не виробляється з деревини), так що не придатний для пиття. Існує також деяка кількість етилового спирту (питного) там же, але небагато. 

Це може здатися дивним, що в космосі є алкогольні хмари, але безліч складних хімічних реакцій відбувається між молекулярними хмарами і пилом в космічному просторі, відповідно, там можуть існувати різні види хімічних сполук. Спирт - це відносно проста молекула, утворена з відносно поширених елементів (водень, вуглець, кисень), так що не повинно бути нічого дивного, що в космосі існує така його кількість. 

Хоча згадка про космічну хмару спирту зазвичай призводить до хихотіння, насправді деяким астрофізикам це цікаво. Через велику кількість подібних простих молекул, при додаванні невеликої кількості енергії в суміш, може статися вимушене випромінювання світла, відоме як астрофізичний мазер. Термін мазер є акронімом «maser - microwave amplification by the stimulated emission of radiation» - «посилення мікрохвиль за допомогою індукованого випромінювання». Коли той же самий ефект відбувається при видимому світлі, він називається лазером. 

Якщо електрон знаходиться в збудженому стані, і молекула уражається фотоном, то електрон може опуститися на нижчий рівень енергії і віддати фотон. Це явище відоме як вимушене випромінювання. Заковика в тому, що індуковане випромінювання не може бути викликано будь-яким фотоном, воно має бути викликано фотоном тієї ж енергії, яку електрон буде випромінювати. 

Для того, щоб викликати астрофізичний мазер, необхідні правильні умови. З одного боку, потрібен тип молекули з сильними емісійними лініями, наприклад, молекула метилового спирту. Крім того, необхідно, щоб вони були достатньо сконцентровані, так щоб стимульовані фотони могли потрапити в інші молекули, щоб викликати каскад. Міжзоряна хмара з метилового спирту дуже підходить. І нарешті, потрібне джерело енергії, таке як протозірка, яка вона починає нагріватися. 

Ці умови існують в W3 (OH), тому що хмара спирту оточує зіркові ясла. Цей регіон можна побачити на зображенні. Мазери відзначені білими точками. 

Коли мазери були вперше виявлені в 1950-х роках, було вирішено, що вони створені людиною. Тепер стало зрозуміло, що мазери є природним явищем.