У Білорусі заявляють, що готові допомогти Україні зняти заборону на ввезення сільгосппродукції до МС

Білорусь готова допомогти Україні врегулювати питання зі зняттям ветеринарних, санітарних заборон на поставки до Митного союзу м'ясомолочної продукції

Про це повідомив начальник головного управління зовнішньоекономічної діяльності Міністерства сільського господарства і продовольства Білорусі Олексій Богданов, передає Еспресо.TV з посиланням на Белта.

За інформацією агентства, ця тема обговорювалася на минулих в білоруському міністерстві сільського господарства і продовольства переговорах з українським послом Михайлом Єжелем. Українська сторона поінформувала про заходи, що вживаються в боротьбі з АЧС із сертифікації підприємств відповідно до вимог Митного союзу. Український посол попросив у цьому зв'язку дозволити поставки м'ясомолочної продукції на ринок Білорусі. Однак в білоруському Мінсільгосппроді пояснили, що рішення про зняття ветеринарних, санітарних заборон на поставки сільгосппродукції приймаються не в односторонньому порядку, а спільно з Білоруссю, Росією і Казахстаном.

"Білоруська сторона докладатиме максимум зусиль для благополучного вирішення питання з доступом на територію Митного союзу українських товарів", - зазначив Богданов.

Заборона на поставки може бути знята, якщо українська сторона поінформує уповноважені органи МС про усунення виявлених раніше недоліків, а спеціально створена комісія переконається, що це дійсно так. Чиновник також зазначив, що подібного роду обмеження не мають нічого спільного з російськими санкціями щодо в тому числі деяких українських товарів.  

"Наша країна не приєдналася до санкцій Росії, наш ринок для України відкритий, як і раніше", - наголосив Богданов. Наразі українська свинина заборонена до ввезення через наявність в країні вогнищ АЧС, з цієї ж причини не можна ввозити корми тваринного походження. Водночас корми рослинного походження, м'ясо птиці і яловичина можуть ввозитися з дозволених (атестованих) підприємств.