Обміняти Савченко та Сенцова, як російських політв'язнів, не вдасться, - ЗМІ

Про визволення полонених льотчиці Надії Савченко та режисера Олега Сенцова таємно домовляються на президентському рівні

Про це ТСН-Тижню повідомили в Міністерстві закордонних справ.

Також запевнили, що тривають украй серйозні перемови з цього приводу: між президентами України і Росії.

Визволити політв’язнів сподіваються саме за рахунок таємних дипломатичних домовленостей між Порошенком і Путіним. Долі Савченко та Сенцова – схожі: обоє за російськими ґратами, їм загрожує понад 20 років в'язниці за злочини, яких не скоїли. 

Режисер Олег Сенцов сидить у СІЗО Москви вже п'ять місяців нібито за організацію терактів у Криму. Льотчиця Надія Савченко відбуває 4-місячне ув'язнення в СІЗО Воронежа.

Доля двох в’язнів - у руках Путіна. У свою чергу президент України Петро Порошенко наголошує: без Надії та Олега – миру не буде. 

Минулого тижня Савченко і Сенцова внесли у списки політичних в'язнів для обміну з Росією. Загалом у цьому списку - понад дві тисячі осіб, додають в Адміністрації президента. Серед них є і зниклі безвісти, і полонені, і в'язні. Повернути в Україну льотчицю і режисера Росія одразу відмовилась.

Посол з особливих питань МЗС Дмитро Кулеба пояснює, що Україна на інше й не сподівалась. Утім, Порошенко розпочав із Путіним перемови на ще одному рівні. У МЗС їх називають прихованою дипломатією. Радниця президента Ірина Геращенко натякає, що триває непроста гра.

«Це дуже непрості переговори. Навколо Надії Савченко є великий політичний торг», - підкреслила Геращенко.

Сестра льотчиці архітектор Віра сподівається, що Надія все ж вийде на волю - до парламентських виборів. «Є сподівання на інший обмін. З'явилася інформація, що можливий обмін на санкції», - розповіла Віра.

За весь час ув’язнення родичів Савченко та Сенцова на побачення в СІЗО жодного разу не пустили. Кілька днів тому в матері льотчиці така надія з'явилася. Адвокати заявили, що слідчі вперше дозволили Надії зустрітися з матір'ю. Полетіти до доньки у Воронеж мати планує найближчого тижня.