Порошенко вмовляв лідерів фракцій проголосувати за "особливий статус" Донбасу

Президент України Петро Порошенко зустрівся з керівниками депутатських фракції і груп і закликав їх проголосувати за законопроекти, що стосуються Мирного плану з врегулювання ситуації на Донбасі

Про це повідомляє прес-служба глави держави, передає Еспресо.TV.

Як зазначається, на нараді з керівниками депутатських фракції і груп Глава держави відзначив «особливу актуальність, яку набувають питання Мирного плану».

Зокрема, Порошенко нагадав, що ключовими елементами Мирного плану, з якими він йшов на президентські вибори, є питання особливого статусу окремих районів Донецької та Луганської областей, «які де-факто є елементами децентралізації з повним і безумовним дотриманням суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави, з гарантованою належністю державі всіх основних атрибутів, включаючи зовнішню, безпекову, правову політику».

Також президент ще раз нагадав депутатам хто, підпадає під запропонований ним законопроект про амністію. 

Крім того, як повідомляє прес-служба президента, Порошенко звернув увагу депутатів на необхідність першочергового розгляду погодженого з Урядом проекту антикорупційного закону, включаючи закон про Антикорупційне бюро та інші закони, які сьогодні є одним з елементів наших зобов’язань перед Міжнародним валютним фондом, ключовою позицією з імплементації Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. «Це ті речі, які мають, нарешті, надати законодавче забезпечення антикорупційним крокам влади», - підкреслив президент.

Нагадаємо, відповідно до законопроекту, який пропонує ухвалити депутатам президент Петро Порошенко, тимчасово, на три роки з дня набрання його чинності, запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, до яких належать райони, міста, селища, села. 

Крім того,  проект передбачає амністію бойовикам та сепаратистам за умови, що вони протягом місяця з моменту набрання чинності цим законом звільнили або не утримують заручників, добровільно здали зброю та вибухівку, не займають адміністративні та інші будівлі, не блокують органи державної влади та організації тощо.