Прем'єр-міністр Швеції після поразки на парламентських виборах подає у відставку

Прем'єр-міністр Швеції Фредрік Рейнфельдт визнав поразку правлячої коаліції на парламентських виборах, що відбулися 14 вересня, і оголосив про свою відставку

Заяву про звільнення з посади Рейнфельдт має намір подати 15 вересня, передає Еспресо.TV з посиланням на Deutsche Welle.  

Навесні 2015 прем'єр планує також піти з посади глави Поміркованої коаліційної партії. 

За попередніми офіційними даними, правляча консервативно-ліберальна коаліція Швеції у складі Поміркованої партії, Партії центру, Народної партії та Християнських демократів набрала 39,3% голосів. За опозиційні Соціал-демократичну робітничу партію Швеції, Партію охорони навколишнього середовища та Ліву партію проголосували 43,7% виборців. Правопопулістська партія Шведські демократи набрала майже 13% голосів, тим самим більш ніж в два рази поліпшивши результат попередніх парламентських виборів.

Між тим глава опозиційної Соціал-демократичної партії Стефан Левен в ніч на 15 вересня вже заявив про готовність сформувати нову правлячу коаліцію. Він має намір провести відповідні переговори з представниками "зелених", а також інших партій. Можлива коаліція з соціал-демократів, "зелених" і лівих, згідно з попередніми підрахунками, набирає 159 місць в парламенті. Такий уряд став би урядом меншості, тому що для більшості необхідно 175 місць.