У Росії 30 відсотків дітей-інвалідів зазнають насильства

У Росії близько 30 відсотків дітей з обмеженими можливостями живуть в державних дитячих будинках, де до них зневажливо відносяться і застосовують щодо них насильство

Про це йдеться в опублікованій сьогодні новій доповіді Human Rights Watch, повідомляє Радіо Свобода.

У доповіді, названій "Покинуті державою", говориться, що перебування цих дітей у державних установах, де з ними погано поводяться, загрожує їх здоров'ю, а також перешкоджає їхньому розвитку.

Фахівці Human Rights Watch для підготовки цього звіту провели бесіди з 200 дітьми, членами їх сімей, адвокатами та співробітниками дитячих будинків та відвідали 10 державних дитячих установ.

Автор документа Андреа Маззаріно відзначає, що багато дітей з інвалідністю за наполяганням лікарів, які вважають, що в сім'ях їм не можуть забезпечити адекватну турботу, були без потреби відірвані від батьків і поміщені в дитячі будинки.

Експерти Human Rights Watch зазначають, що, не зважаючи на те що уряд Росії прийняв деякі заходи щодо поліпшення умов життя дітей з обмеженими можливостями, в країні ще багато чого необхідно зробити в цій галузі, в тому числі розробити Національну стратегію з прав дитини.