Путін погодився провести газові переговори із Україною та ЄС

Росія готова до газових переговорів із Україною за участі ЄС

Про це заявив президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові із головою Єврокомісії Жозе Мануелю Баррозу в понеділок, 15 вересня, повідомляє прес-служба Єврокомісії, пише "Німецька хвиля".

Дату тристоронніх газових переговорів найближчим часом має запропонувати Росія. Нагадаємо, минулого тижня Єврокомісія вже пропонувала міністрам енергетики України та Росії провести черговий раунд тристоронніх газових перемовин 20 вересня в Берліні, але російська сторона від пропозиції відмовилася.

Постачання газу в Україну Росія припинила у червні, аргументуючи це заборгованістю Києва у розмірі 5,3 мільярда доларів США. Нині Росія лише забезпечує транзит газу українською територією до європейських країн. Водночас Україна домовилася про реверс газу з Європи, зокрема з Польщі та Словаччини.

Минулого тижня кілька європейських країн, зокрема Німеччина, Австрія та Польща, заявляли про певне скорочення постачання газу з Росії. Унаслідок цього в середу, 10 вересня, Польща була вимушена припинити поставки газу в Україну. Однак їх відновили вже 12 вересня. Того ж дня Польща заявила, що "Газпром" не скоротив поставок газу, а лише не виконав заявку на додатковий обсяг палива.