Ще двоє членів Оскарівського комітету пішли з нього

Сергій Тримбач та Володимир Войтенко пропонують перевибрати новий склад комітету

Ще двоє членів Оскарівського комітету повідомили, що не братимуть більше у ньому участі, передає Українська правда. Життя з посиланням на офіційну заяву на сайті Національної спілки кінематографістів України.

Сергій Тримбач та Володимир Войтенко виступили із пропозицією «виробити оптимальні критерії обрання нового складу комітету та, можливо, нових принципів голосування».

Також вони додали, що «нинішній склад комітету має скласти свої повноваження на користь нового складу, обраного на нових погоджених засадах».

«Вочевидь у громадськості та кіноспільности виникли сумніви щодо голосування. Закривати очі на це неможливо. Навіть якщо рішення було юридично коректним, то з моральної точки зору наразі є запитання», - сказав Войтенко.

Раніше Оскарівський комітет вже покину кінодіяч Олег Фіалко.

Як відомо, висунення «Поводиря» Олеся Саніна на участь в боротьбі за «Оскар» у номінації «Фільм іноземною мовою», викликало шквал критики як серед кінооглядачів, так і серед звичайних користувачів соцмереж.

Незадоволення викликав той факт, що серед трьох фільмів, які боролись за право бути висунутими від України, не перемогла стрічка "Плем’я" Мирослава Слабошпицького.

Ця стрічка вже зібрала чимало престижних нагород: три призи конкурсної програми «Тиждень критики» Міжнародного Каннського кінофестивалю, гран-прі російського кінофестивалю «Зеркало» імені Андрія Тарковського, перемогла в номінації «Ігрове кіно» 11-го Єреванського міжнародного кінофестивалю «Золотий абрикос», стала кращою в Хорватії та здобула приз Міжнародного журі секції «Паралелі та зустрічі» XXI Фестивалю європейського кіно (European Film Festival Palić).

"Плем’я" розповідає про життя інтернату для глухонімих. У ньому немає перекладу мови для глухонімих – глядач розуміє сюжет по рухах, жестах, міміці героїв. 

Після висування від України "Поводиря", режисер і продюсер фільму "Плем'я" заявили, що не задоволені складом Оскарівського комітету та вважають його рішення нечесним.

Як заявив у Фейсбук режисер Мирослав Слабошпицький: "Ми, безумовно, будемо апелювати до Американської кіноакадемії, і скоріше за все, Україну цього року дискваліфікують".

Натомість Олесь Санін викликав "Плем’я" Слабошпицького на своєрідну дуель в кінотеатрі.

"Максимально великий зал, два фільми, глядацьке голосування. Тільки воно сьогодні може служити еталоном справедливості. Нехай глядач вирішує", - пояснив Санін.

87-я церемонія вручення премії "Оскар" за 2014 рік відбудеться 22 лютого 2015 в Лос-Анджелесі. Номінантів буде оголошено 15 січня 2015 року.

Як відомо, минулого року від України на "Оскар" було висунуто стрічку "Параджанов", яка потрапила до лонг-лісту премії у номінації "Фільми іноземною мовою 2014".