ЦВК відмовила в реєстрації на вибори екс-регіоналу, на черзі Хорошковський і Піскун - ЗМІ

Центральний виборчком відмовив у реєстрації кандидатом в нардепи нинішньому парламентарію, втікачеві з ПР у фракцію Економічний розвиток Олександру Онищенку

Про це стало відомо ZN.UA з джерел у Центральній виборчій комісії, передає Еспресо.TV

Видання пише, що приводом для відмови потенційному мажоритарнику стало порушення 76 статті Конституції та 9 статті Закону Про вибори народних депутатів. Ці норми вимагають обов'язкового проживання в Україні протягом останніх п'яти років. 

Закон Про громадянство України свідчить, що для цього необхідно проживати в країні не менше 180 днів на рік. У ЦВК визначили, що Онищенко не був у Україні 245 днів в одному році, 215 - в іншому. З цієї причини йому відмовили. 

Також зазначається, що аналогічні проблеми можуть виникнути у кандидатів від Сильної України Сергія Тігіпка. В їх числі екс-віце-прем'єр, колишній глава СБУ і міністр фінансів Валерій Хорошковський, другий номер списку. З лютого минулого року, після відходу з кабінету Миколи Азарова, він живе за кордоном. 

На особливому контролі ЦВК і екс-генпрокурор Святослав Піскун, 16-й номер списку. За словами джерела видання, в 2013 він більше півроку проживав за кордоном, в побоюванні переслідувань режиму Віктора Януковича через справу ЄЕСУ.