Франція не випускатиме за кордон потенційних джихадистів

Парламент Франції в ніч на середу схвалив законопроект, згідно з яким потенційним джихадистам з-посеред французьких жителів забороняється виїзд за кордон, зокрема в Ірак і Сирію

Згідно з документом, заборона на виїзд з країни для громадян Франції може бути накладена, "коли є серйозні підстави припускати, що будь-хто збирається поїхати за кордон з метою взяти участь у терористичній діяльності, військових злочинах, злочинах проти людяності, або військових діях на стороні терористичних угруповань, а також за умови, що (людина) може поставити під загрозу суспільну безпеку після повернення на територію Франції", передає Еспресо.TV з посиланням на РИА-Новости
 
Повідомляється, що в даному випадку заборона вводиться на термін шість місяців з можливістю продовження до двох років. У людини, що потрапила під дію законопроекту, буде вилучатися паспорт і ідентифікаційна карта особистості. Голосування по законопроекту відбудеться в середу. У разі порушення заборони громадянину загрожує позбавлення волі строком на три роки, а також штраф у розмірі 45 тисяч євро. 

В останні місяці близько тисячі французів виїхали або в'їхали в країну з Сирії та Іраку, 35 осіб було вбито за кордоном. Увагу влади привернули як мінімум 70 осіб. 

Раніше стало відомо, що уряд Іспанії також збирається внести поправки до Кримінального кодексу, згідно з якими участь громадян країни в збройних конфліктах за кордоном буде прирівняне до тероризму. Іспанці беруть участь в різних військових конфліктах за межами країни. Відомо, що кілька іспанців брали участь в конфлікті на сході України. За даними он-лайн видання Publico, в Сирії та Іраку діють близько 200 іспанських найманців, які борються на стороні ісламістів. За останні три роки в Іспанії затримано більше 50 осіб, підозрюваних у зв'язках з бойовиками.