В Молдові хочуть змінити Конституцію, щоб обирати президента всім народом

Ліберально-демократична партія і партія ліберальних реформаторів Молдови, які входять до складу Коаліції за проєвропейське правління, пропонують провести референдум щодо зміни Конституції для переходу до процедури обрання президента країни всенародним голосуванням

Референдум пропонується провести в один день з черговими парламентськими виборами 30 листопада цього року, передає «Укрінформ».

«Керуючись своїми зобов'язаннями перед виборцями країни, Ліберально-демократична партія та Партія ліберальних реформаторів внесли до Конституційного суду пропозицію про проведення республіканського референдуму щодо зміни Конституції і переходу до процедури всенародного обрання президента. Референдум запропоновано провести в день парламентських виборів - 30 листопада», - йдеться в оприлюдненому прес-релізі політсил.

Ініціативу підтримали і представники Демократичної партії, яка також входить до складу правлячої коаліції, однак демократи виступають за детальне обговорення ініціативи з усіма політичними партіями, громадянським та експертним співтовариством.

Нагадаємо, попередній аналогічний конституційний референдум щодо зміни процедури обрання президента Молдови, що відбувся у вересні 2010 року, завершився безрезультатно через низьку явку виборців (у виборах взяли участь менше 30% виборців). Згідно з виборчим кодексом Молдови, республіканські референдуми не можуть проводитися протягом 60 днів до і після дати парламентських виборів.

Відповідно до Конституції, нині президент Молдови обирається парламентом. За кандидатуру глави держави повинні проголосувати не менше 61 з 101 депутатів парламенту.